Blogger Templates

8 Mart 2008 Cumartesi

Son 25 yılın en önemli bilgisayar virüsleri

ELK CLONER, 1982: Apple II floppy disk ile yayılıyordu ve ekranda programı yazan 9. sınıf öğrencisinin şiirini gösteriyordu. Kişisel bilgisayarları vuran ilk virüstür kendileri.
BRAIN, 1986: Microsoft işletim sistemi olan o zamanlarda tabiki DOS vardı vuran ilk virüstür. Pakistanlı kardeşler tarafından yazılmış olup bulaştığı bilgisayarda bu kardeşlerin bilgisayar tamir dükkanının telefon numarasını bırakıyormuş.
MORRIS, 1988: Cornell Universitesinden bir genç tarafından yazıldı ve internet üzerinden çoğu üniversite ve hatta askeri bilgisayarlara bulaştı.
MELISSA, 1999: Karşınızda e-posta ile yayılan ilk virüs. Kullanıcı postaya iliştirilmiş dosyayı çalıştırdığında kullanıcının adres defterindeki ilk 50 kişiye kendini gönderiyordu.
LOVE BUG, 2000: E-posta ile yayılan ve kendisini bir aşk mektubu olarak tanıttığı için çoğu kullanıcının açmasına neden olan virüs.
CODE RED, 2001: İlk ağ wormudur aslında, birbirine bağlı yerel bilgisayarlar arasında bile hızlıca yayılıyordu.
BLASTER, 2003: 2003 yılı boyunca microsoft yazılımındaki büyük bir açıktan yararlanarak yayıldı.
SASSER, 2004: Bu virüste microsoft kaynaklı bir açıktan yararlanıyor ve kimilerinin bilgisayarının sürekli yeniden başlatılmasına ya da kapatılmasına neden oluyordu.

Bunlar en meşhurları, benim bunlar hakkında şu an düşündüğüm şey ise çok güzel nickname olabilecekleri zira herhangi bir tehdit oluşturmuyorlar artık. Şaka bir yana şöyle bir baktığımda windowstaki açıklardan yararlanıp zamanında çok kişinin canını sıkmışlar, belki linuxe dönmek tekrar düşünülebilir bu durumda. :)

Kaynak : Associated Press

Flaş tabanlı diskler (SSD) yakında bilgisayarlarımızda sabit disk olarak da hizmet verecek.

Windows Vista’nın daha hızlı açılıp kapanmasını sağlayan ReadyBoost, ReadyDrive gibi uygulamalarla da giderek işlev kazanan flaş diskler böylece aynen sabit diskler gibi bilgisayarlarda hizmet verecek. Disk üreticisi Seagate de yaptığı bir açıklamayla daha az enerji harcamaları, daha hızlı veriye erişmeleri ve sarsıntıya dayanıklı olma özelliğine sahip 160GB’a kadar ulaşan kapasiteli SSD satışına 2008 yılında başlayacağını açıkladı.

Kaynak

Birgün uyandığınızda kolunuzda anlamsız yere BJK yazıyorsa, bunu kendinizin yaptığını düşünebilirsiniz. Zira durum böyle değildir, bu butterfly effect tarzı sabah vakitlerini bana yaşattığı için öncelikle kardeşime teşekkür etmek isterim..
Beşiktaş’ın şampiyonlar ligine kaldığı maç hayatımı değiştirdi.. Her sabah uyandığımda kolumun bir tarafında BJK yazdığını görüyordum. Daha sonra bu yazılar ne diye sorduğumda “Geceleyin uyanıp benden kalem istedin ve koluna BJK yazıp yattın” deniliyor. Tam anlamı ile bir paradoks yaşıyordum taki kardeşim bu sabah uyanıp anlında BJK yazdığını görene kadar… :)

Belli bir süre windows içerik menüsünde bu seçenek olmadan bilgisayarı kullandım (alışkanlık olduğu içindir, sıkıntı yaratıyordu), yani yeni .txt uzantılı dosyaları içerik menüsünü kullanarak oluşturamıyordum. Nedeni büyük ihtimalle deneme amaçlı yüklediğim metin editörlerinden birinin içerik menüsüne müdahale etmiş olmasıydı ve bir süre böyle kullandım taki fazlaca can sıkıcı bir hal alana kadar. Daha sonra nasıl düzeltirim diye aratırken bu sorunla değişik şekillerde karşılaşabilindiğini gördüm, mesela konu yeni klasör oluştur seçeneğinin kaybolması da olabilirdi ki bu da kullanıcıların başına çok sık gelen bir durum. Uzun lafın kısası bir kayıt defteri ayarı ile hallediliyor ancak karışık bir ayar olduğu için uzun uzun anlatmak yerine, bu bağlantıdan indireceğiniz .zip dosyası içindeki kayıt defteri anahtarına çift tıklamanızı öneririm, böylece yeni metin belgesi oluştur seçeneğiniz geri gelecektir. Eğer aynı sorunu klasörler oluşturmak için yaşıyorsanız o zaman bu bağlantıdan indirdiğiniz kayıt defteri anahtarını yükleyiniz.

Kolay gelsin,
webdr

Windows kullanırken sisteminize format atmanın ya da sıklıkla .exe hataları ile karşılaşmanızın en önemli nedeni, windowsun yapılandırma dosyalarının bulunduğu kayıt defterinin düzenli aralıklarla temizlenmemesidir. Tam anlamıyla kayıt defteri temizliğinin nasıl yapılacağını bu yazıda bulabilirsiniz.. Yazının Devamı…

Bu başlıkta sizin için youtube benzeri video sitelerinin bağlantılarını topladım, zira kendi günlüğümde çok yeri olmadıkça youtube videolarının ya da benzeri sitelerden alınan videoların her iki mesajda bir verilmesinin özgünlüğüne yakışmadığını düşünüyorum, buyrun efendim..
Yazının Devamı…

İnternet yine sınır tanımıyor rutin internet gezintileri sırasında rastladığım bir site. Sitenin arayüzü, ses dosyası oynatıcısı olarak tasarlanmış ve sloganları “sen nereye gidersen şarkılarında seninle gelsin” …

Şarkılarınızı bu siteye gönderebiliyorsunuz (yükleyebiliyorsunuz) daha sonra web arayüzüne sahip müzik oynatıcısı ile kendi hesabınıza girip yüklediğiniz bu müzik dosyalarını oynatabiliyor, dinliyebiliyorsunuz. Bunun yanında diğer üyelerin yüklediklerini de dinleyebiliyor ve aynı zamanda yaklaşık 3 milyon müzik parçasını en sık dinlenenler vs.. gibi süzgeçleme özellikleri ile gezebiliyorsunuz. Gözatmanızı öneririm..

Hiç yorum yok: