Blogger Templates

8 Mart 2008 Cumartesi

Google PageRank

Google PageRank

Google'ın PageRank aracı, arama motoru optimizasyonuyla (SEO) ilgilenen çevrelerde en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Kimileri hiç bir işe yaramadığını ileri sürerken, kimileri de Google PageRank değerinizin, sitenizin Google'ın gözündeki değeri hakkında genel bir fikir verdiğini ileri sürmekte. Hangi görüş haklı olursa olsun, bu Google PageRank aracını (önemini fazla abartmadan, ancak tamamen de yok saymadan) göz önünde tutmanız faydalı olabilir bence heleki wmwebtr ödüllü seo yarışması gibi bir yarışmaya katılıyorsanız.

Sözünü ettiğimiz bu Google PR aracı, kolayca bilgisayarınıza yükleyip, browser'ınıza yerleştirebileceğiniz basit bir düğme gibi bir şey. İnternette surf yaparken, bu basit düğme, o anda ziyaret etmekte olduğunuz sitenin ya da sayfanın Google PageRank'ini gösterecektir.
Google tüm internet sayfalarını 0 ile 10 arası değişen bir ölçek ile değerlendirir. O anda browser'ınızda hangi sayfa açıksa, Google'ın o sayfaya vermiş olduğu değer, Araç çubuğu'ndaki PageRank aracında 1 ila 10 arasında siyah bir karaltı olarak kendini gösterir. Buna da Google PageRank (GPR) denir ve koca bir SEO endüstrisi bunun etrafında döner!

PageRank Karmaşası

Bir çok kişi, Google'ın aslında bir sayfanın gerçek değerini bize göstermediğini, bu PR düğmesinin çoğu kez eski bilgilere dayalı olduğunu ve o siteyle ilgili gerçek bilgileri yansıtmadığını savunuyor. Google asla tüm sırlarını açığa vurmadığından bunda da bir gerçeklik payı olabilir. Zaten hangi şirket tüm sırlarını açıklar ki, hele ki gezegendeki en büyük ekonomik gücün yani internetin anahtarlarını elinde bulunduran şirket açıklasın?

Ortada dönen çıkarlar çok yüksek olduğu için Google Pagerank'in etrafında koca bir SEO endüstrisi kurulmuş durumda. Müşterinizin hedeflediği anahtar kelimeler için Google'da 1. sırayı kapmasını sağlayabilirseniz, bu da en bedavasından çok yüksek düzeylerde organik trafik (ücretsiz arama motorlarından gelen trafik) anlamına gelir ki, bunun da pazarlama anlamında getirisi çok büyük.

SEO uzmanlarının çoğu Google'ın bir dizi sıralama faktörüne göre sayfanızı değerlendirdiğine inanıyor. Google'ın PageRank algoritması (oylama sistemi) ve Hypertext-Matching Analizi (sayfa içeriği analizi) bu bir dizi faktörden sadece ikisi.

Google'ın PageRank hakkındaki açıklaması:

Google, kendi resmi web sitesinde yaptığı açıklamada, yine tamamen kendilerine ait olan patentli PageRank algoritması'nın 1998 yılında Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google web sıralandırma sistemlerinin kalbi olduğunu açıkça ilan ediyor. Yine aynı yerde, Google tüm interneti araştırıp, belli bir aramaya uyacak en alakalı ve en önemli sayfaları bulmak için sayısız faktör kullandığını, PageRank'in de bunlardan biri olduğunu bildiriyor.

PageRank sistemi, internetteki en önemli sayfaları belirlerken, "500 milyon değişken ve 2 milyar terimi" değerlendirmeye alıyor. Google, her bir sayfanın bir diğer sayfa için oy kullandığını ve bu oyların PageRank'e yansıtıldığını açıkça belirtiyor. Belli sitelerin veya sayfaların oyları diğerlerinden daha değerli olabilir. "Önemli sayfalara daha yüksek PageRank verilir ve arama sonuçlarının tepesinde görünürler" diyor Google.

PR 5 veya üzeri siteler, eğer benim konumla alakalıysa ve kendi sitem için hedefeldiğim anahtar kelimelerde Google'da yükseklerdeyse, sitemden onlara link verebilirim. Ayrıca link verdiğim sayfadan dışarı giden linklerin (outbound links) sayısını da kontrol ederim. Ne kadar azsa o kadar iyi çünkü geçirilen PR değeri diğer linklere de eşit olarak bölünmektedir. İçeriği çok iyiyse, PR 3 veya 4 olan bir siteye de, en yakın Google güncellemesinde PR değerinin artabileceğini düşünerek link verebilirim.

Ancak, ortalarda bolca rastlanan "link-çiftliklerine" link vermemeye çok dikkat etmelisiniz çünkü Google bu yüzden sitenizi cezalandırabilir.

Bence, çoğu SEO uzmanı, bir sayfanın gerçek PageRank değeri veya Google'ın o sayfaya/siteye verdiği gerçek değeri fazla kafaya takıyorlar.
Herhangi bir sayfanın gerçek değeri zaten Google arama sonuçlarında karşımızda duruyor. Eğer bir sayfa, belli bir anahtar kelimede sürekli olarak Google'da 1. sırayı işgal ediyorsa, Google'ın o sayfaya verdiği değer veya gerçek PageRank'i bellidir. Yok eğer sayfanız, belli bir kelimede devamlı 1000. sıradaysa, demek ki Google sayfanızın o anahtar kelimede pek önemi olduğunu düşünmüyor.

Yine de, tamamen kendi deneyimlerimden yola çıkarak, PageRank aracının Google'ın düşüncelerini yansıtmak konusunda çok yardımcı olduğuna inanıyorum. Aradan geçen yıllar içinde sitem PR 1 de oldu, PR 6 da. Ama inanın bana, PR 6 çok daha iyi.

Daha yüksek PR, siteniz ve sitenizin anahtar kelimeleri için daha yüksek sıralamalar anlamına geliyor. Çok daha yüksek trafik ve çok daha fazla satış anlamına geliyor. Eğer sitenizi Google'a göre optimize ediyorsanız, mümkün olan en yüksek PR'ı en kısa sürede elde etmek için elinizden geleni yapmalısınız. Daha da önemlisi, ikinci derececedeki anahtar kelimelerinizin bulunduğu sayfalarınızın PR'ını yükseltmek için de elinizden gelen herşeyi yapmalısınız, çünkü bu sayfalardan gelen organik trafik, çoğu durumda sitenizin asıl gelir kaynağı halini alacaktır.

Google PR'ınızı en çabuk yükseltme yöntemlerinden birinin, PR 6, PR 7 ve PR 8 sitelerinden tek yönlü link almak olduğunu keşfetmiş bulunmaktayım.
Google bu tek yönlü linkleri sitenize verilen oylar olarak değerlendirmekte ve sitenizi/sayfanızı ona göre derecelendirmektedir. Uzun vadede bu tek yönlü linklerden yeterince edinirseniz ve iyi optimize edilmiş, site içi navigasyonu düzgün, yüksek kaliteli özgün içeriğe sahip sayfalarınız da varsa PR'ınız hızla artacaktır.

1. Sitenizle alakalı konularda yüksek PR'lı sitelerden tek yönlü (karşılıksız) link almak
2. Kaliteli, özgün içerik
3. Düzgün site içi navigasyon
4. Doğru optimizasyon (anahtar kelimeleri doğru yerlere yerleştirmek, vs.)
5. Düzgün formatlama.

Google PageRank aracını kullanmıyorsanız, mutlaka kullanmaya bakın. Şu adresten yükleyebilirsiniz:

http://toolbar.google.com

Ayrıca, herhangi bir sitenin ya da sayfanın üzerindeki tüm gelen-giden bağlantıların (linklerin) PR değerini bir bakışta görmek istiyorsanız, bunun için de harika bir araç daha var:

http://www.iwebtool.com/visual_pagerank

Google'ın PageRank sistemi, PR aracıyla birlikte, Google arama sonuçlarında yükselmek isteyen tüm site sahipleri, webmasterlar ya da internet üzerinden ticaret yapan herkesin farkında olması gereken bir şey. PageRank'i bir takıntı haline getirmeden, daha iyi siteler ve sayfalar kurmak için yararlanabilirsiniz. Bu kadar karmaşık bir sistemin tüm karışıklıklarına, bilinmeyenlerine ve yanlış bilinenlerine karşın, Google PageRank sistemini bir kez fethederseniz, karşılığını da fazlasıyla göreceksinizdir.

(kaynak: SitePro News sitesindeki Titus Hoskins imzalı bir yazıdan çeviri)

Bu kadar SEO yarışması (Wmwebtr ödüllü SEO yarışması gibi..) yapılmasının başlıca nedeni de özellikle batı'da (bizde henüz tam benimsenemedi) bu SEO ve PageRank konusunun çok karlı bir alan olması.

Hiç yorum yok: