Blogger Templates

8 Mart 2008 Cumartesi

Merhabalar,

Araştırdığım Türkçe kaynaklar bu konuda özellikle openDNS konusunda yok denecek kadar az olduğu içni sizleri bilgilendirmek amaçlı bu konuyu açıyorum.

Türk internet kullanıcısının büyük çoğunluğunun DNS ile tanışması aslında bazı Türk sitelerinin mahkeme kararı ile engellenmesinin nasıl aşılacağı konu olduğunda başladı. Bu konuda çeşitli programlar kullanılabileceği söylendi, bu programların ayarları o forum senin bu forum benim gezdi. Ama bizim bu konuyu açmadaki amacımız bu değil, internetinizi nasıl hızlandırırız ve bunun yaparken openDNS hakkında açıklamalar …

Başlamadan önce iki adet, DNS ayarlarınızı değiştirmenize yarayan program söyleyeceğim bu programların hiçbirisi özel ayar gerektirmiyor direk olarak kurmanız yeterli kendileri arka planda çalışacaktır. Ya da en azından isimlerini googleda aratarak programların nasıl kurulacağını ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. (Copy-Paste yapmak LT ‘ nin kuruluşuna tersdir) ama openDNS konunsunda anlatacaklarımı bulamanız biraz zor olacaktır, o nedenle openDNS konusuna özellikle değineceğim. smile

1-) Treewalk DNS (DNS olarak kendi bir sunucu gibi davranıyor ve DNS adresi olarak 127.0.0.1 kullanıyor yani localhost kullanıyor)
2-) TRKY-DnsAyar (Yapımcıları Türk olann bu program hakkında Türkçe açıklamaları kendi sitesinden edinebilirsiniz http://serazat.trky.net/trky-dnsayar.asp)

DNS Nedir, ne işe yarar?

Domain Name System baş harflerinin kısaltmasıdır. Diyelim siz adres satırına langturk.com giriyorsunuz ancak bu adresi bilgisayarın anlaması için DNS tarafından sayısal hale çevrilmesi gerekir (207.584.125.478).

Peki openDNS bu aşamada nasıl bir hız kazancı sağlar ve openDNS nedir?

OpenDNS’i bir havuz gibi düşünebilirsiniz, sitelerin adreslerinin bulunduğu bir havuz gibi.

Diyelimki ben openDNS kullanıyorum ve http://www.langturk.com/ adresine bu DNS üzerinden giriş yapıyorum, openDNS benim girdiğim bu site adresini önbelleğine yani havuza alıyor, başka bir internet kullanıcısı http://www.langturk.com/ ardesini girdiği zaman openDNS hemen bu adresi önbellekten alıyor ve aradaki adresin-numaraya çevrilmesi aşamasındaki gecikmeyi ortadan kaldırıyor.

Bunun dışında önemli iki fonksiyonu daha bulunmakta.

pishing yapan sitelere erişimi önlüyor ve güvenliğinizi arttırıyor.

Eğer site adresini http://www.lanturk.co/olarak girerseniz, bu yanlışlık düzeltiyor ve site adresi olması gereken haline dönüştürülüyor yani .com olacak şekilde.

Son olarak belirtmem gerekiyorki bu sistemden ücretsiz olarak yararlanıyorsunuz.

Şimdi vereceğim bağlantılarda DNS ayarlarını bilgisayarınıza ve modeminize göre nasıl yapacağınız ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Ayrıca güvenlik açısından kuşkularınız varsa (TRKY-DnsAyar kullananların bu kuşkularının olmaması gerekir) kendi sitelerinde belirttikleri (EULA= Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi)
ne göre bellekte tutulan veriler.

1- Hangi site adresi ne zaman ziyaret edilmiş.
2- Hangi site adresleri ya da istekler neticelenmemiş.

IP adreslerinin ise izlenmediğinden bahsedilmiş yani hangi siteyi kimin ziyaret ettiği belli değil.

Ayrıntılı EULA –> http://www.opendns.com/privacy/

İşletim sistemine göre ayarlar –> http://www.opendns.com/start/windows.php
Modem markalarına göre ayarlar –> http://www.opendns.com/start/home_network.php


Metalink download yöneticileri, BitTorrent programları, internet tarayıcıları, FTP caraçları ve P2P programları tarafından kullanılabilen bir teknolojidir.

Bir metalink dosyası, indirilecek olan aynı dosya için birden fazla indirme dizinini, kaynak barındırır, böylece bir kaynaktan yapılan indirme işleminin yarıda kalması halinde indirme işlemi başarısızlıkla sonuçlanmaz ve metalink içinde belirtilmiş olan diğer kaynaktan indirme işlemi devam ettirirlmeye çalışılır.

Başka bir ifadeyle bir dosyayı bir sununcudan değilde http, ftp ve p2p (BitTorrent, ed2k, ve magnet link.) yolu ile birden fazla sunucudan indirme imkanını size sağlamaktadır.

Ayrıca indirilen dosyalırn bütünlüğününde kontrol edilmesi sağlanır (çoğu progrma MD5 veya SHA-1 desteklemektedir.)

Bir metalink dosyasının içeriğine baktığımızda bunların aslında bir .xml dosyası olduğunu görürüz, şu anda eğer içeriğine bakmak isterseniz open office programının metalink dosyasını indirebilir ve bir not defteri ile içeriğine gözatabalirsiniz.

http://distribution.openoffice.org/p2p/magnet.html


Merhabalar,

Bilgisayarınızda kim bilir sizin için ne kadar önemli
veriler var, kredi kartları bilgilerinizi tuttuğunuz bir metin belgesi,
önemli telefonlar, ve kimseyle paylaşmak istemeyeceğiniz pekçok şey.

Korkunuz ise biri gelir ve bu dosyalara erişirse başınızın ağrıması, kim gelipde erişecek çocuğunuz, iş arkadaşlarınız vs…

Çok büyük bir ihtimal olmasada bir hacker bilgisayarınıza o güvenlik tedbirlerini aşarak girerse işte o zaman ne yapabilirsinizki bu özel bilgileri korumaya dair?

işte cevabı ve en hacker benim diyen kimse artık sizin bilgisayarınıza girse ve verilerinizi alsa dahi ne açabilecek ne de erişebilecek.

Bu yazıda size truecrypt programını nasıl kullanacağınızı ve verilerinizi nasıl güvenlik altına alabileceğinizden bahsedeceğim.

Ayrıntılı resimli anlatım için hazırlanmış olan pdf dosyasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bunun dışında tek yapmanız gereken truecrypt yazılımını indirmeniz ve sisteminize standart bir windwos yazılımı yükler gibi yüklemeniz yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok: