Blogger Templates

8 Mart 2008 Cumartesi

Merhabalar,

Özellikle windows kullanırken linuxe geçen kullanıcıların windowsdaki C: D: E: F: gibi dosyalama sistemlerinden /root, /home, /etc gibi dosya sistemlerine geçerken kafalarının karıştığı anlaşılabilir bir gerçektir , bu makalede bu konuda akıllara takılan soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.

Root kavramı gerek windows gereksede linux işletim sistemlerinde kullanılan ortak bir kavramdır. Sadece windowsda pek fazla kullanılmayıp tersine linux üzerinde sıklıkla kullanılan bir terim olduğu için çoğu windows kullanıcısına garip gelebilir. Root; dosya sisteminizin temeli demektir, bir dizinin ilk başladığı yer, başka bir değişle kök dizin demektir.

Windowsda her sürücü kendi başına bir kök dizinken, linuxde sadece bir kök dizin vardır ve tüm sürcülüler bu kök dizinin bir parçasıdır. Dahada açık konuşacak olursak windows üzerinde C: D: sürücüleriniz birbirinden ayrı birer root olarak görülebilir ve bu rootların altında oluşturduğunuz klasörlerde bu rootların uzantılarıdır. Ancak linux işletim sisteminde sadece bir adet root yani kök dizin vardır ve buraya ekleyeceğiniz herhangi bir sürücü root uzantısı olarak sisteme eklenir.

Bir örnekle açıklayalım.

MP3 Playerınızı windows işletim sistemi ile çalışan bir bilgisayara takdığınızda windows Z: ya da başka bir harfe sahip bir sürücü yaratır. Yani windows eklenen bir sürücü için hemen bir kök dizin oluşturur ve bu dizinin içindeki .mp3 dosyalarınız kök dizinin yani Z: nin uzantılarıdır.

MP3 Playerınızı linux işletim sistemi ile çalışan bir bilgisayara takdığınızda o zaman windowsdaki gibi bir kök dizin oluşmaz, yeni eklediğiniz sürücü sisteme zaten bulunan kök dizinin bir dalı gibi girip kendine bir klasör oluşturur ve içindeki .mp3 dosyaları bu dosyanın uzantıları olur.

Başka bir ifade ile eğer 3 sürücü için windowsda C: Z: Y: sürücüleri oluşturuluyorsa, Linuxde işletim sisteminin kurulduğu dizin yani kök dizine bunlar dosya olarak girerler ve bunlar için ayrıca bir kök dizin oluşturulmaz.

Yukarda anlattığım bundan sonraki bilgiler için kısa bir temel oluşturmak amacındaydı.

Şimdi ise linux altında oluşturulan klasörler ve bu klasörlerin ne işe yaradığına yakından bakalım.

Eğer windows işletim sisteminde kök dizin C: ise linuxde bu “/ ” sembolü ile ifade edilir.

/bin : Programlarınızın ve programlarınızı çalıştıracağınız dosyaların bulunduğu klasördür ve ayrıca işletim sisteminin çalışması için gerekli dosyaları bulundurur. Bazen /sbin olarak ek ya da tek başına görülebilen klasörde aynı niteliktedir.

/boot: Sistem başlangıcında kullanılan dosyaların bulunduğu dizindir.

/dev : Sisteminizdeki donanımlarla ilgili dosyaları barındıran dizindir. Örneğin /dev/sound ses kartınızla ilgili bir dizindir.

/etc : Özellikle işletim sisteminin kaba tabirle ince ayar dosyalarının bunuduğu dizindir. Ve sistem yapılandırmanızla ilgili veriler bulundurur.

/home : Bilgisayar kullanıcısının kişisel dosyalarının bulunduğu dizindir. Diyelimki Ali ve Ayşe adlı iki kullanıcı bir linux işletim sistemini paylaşıyorsa Ali bilgisayara girdiğinde ulaşabileceği özel dosyaları /home/ali dizinide Ayşe’ninkiler ise /home/ayse dizinindedir.

/lib : programlar ve işletim isistemleri tarafındak kullanılan ortak kütüphanelerin bulunduğu dizindir.

/mnt : Linux işletim sistemine eklediğiniz bir sürücü ya da aygıt genelde bu dizin altında bir klasör oluşturarak eklenir.

/usr: Bazı programların ve belgelerin ve de kaynak kodlarının bulunduğu bir dizindir .Paylaşılabilir bir dizin olduğu için sadece okunabilir özelliktedir.

/var : İçerisende geçici dosyalardan, belgelere kadar pekşok içerek barındırabilen bir dizindir.

/opt : Bazı programlar kendilerini bu duzine kurdurabilirler. Ek bir özelliği yoktur.

Umarım bu noktadan sonra linux ile ilgili bir soru işareti daha silinmiştir. Eğer takıldığınız ya da karışık bulduğunuz bir yer olursa lütfen forumun linux bölümünü kullanarak sorularınızı çekinmeden sorunuz.



Bunu yazmamım nedeni posta hizmeti veren kurumların artık uzantı tarama özelliğini geliştirdiğini fark etmem, bir arkadaşınıza beğendiğiniz bir programı ya da .exe uzantılı bir dosyayı e-posta ile göndermek istiyorsunuz ancak sorun oluyorsa ve gönderemiyorsanız aşağıda bahsettiğim yolu uygulayarak sıkıntı çekmeden gönderebilirsiniz.

1-) Windowsda Herhangi bir klasörü açın

2-) Klasörün araç çubuğundaki Araçlar bölümüne tıklayın

3-) Açılan pencerede Klasör Seçenekleri menüsüne tıklayın

4-) Göster sekmesini seçin

5-) Bilinen dosya tipleri için uzantıları sakla seçeneğindeki işareti kaldırın

6-) Göndermek istediğiniz .exe dosyasını 7zip programı ile arşivleyin

7-) Arşivlediğiniz dosyanızın uzantısı dosyaadı.zip şeklinde olacaktır

8-) dosyaadı.zip dosyasını dosyaadı.lt (lt yerine dilediğinizi yazabilirsiniz) şeklinde değiştirip ekrana gelen uyarıya aldırmayın ve evet diyin.

9-) Bu yeni dosyayı e-posta ile göndermek istediğiniz kişiye postalayın, yaptığınız işlemdenve dosya adını tekrar dosyaadı.zip şeklinde değiştirmesi gerektiğinden bahsedin.

10-) Eğer bu şekilde gönderemiyorsanız, dosyaadı.lt şeklinde adını değiştirdiğiniz dosyayı tercihen 7zip programı ile .7z formatında sıkıştırıp tekrar deneyin.

webdr


İnternette çoğu yerde şifre kullanırız, bu şifrelerin başka kullanıcılar tarafından edinilmesi bizlere maddi ve manevi pek çok zararlar verebilir, şifreleri kullanacağımız siteler bizlere kolay hatırlanabilir nesnelerden şifreler ürütmeyin deselerde biz yinede bunu yaparız ve başta doğum tarihi olmak üzere pek çok yanlış şifre kullanırız.

Microsoft bu konuda standart bilgiler vermiş ancak bizim için amaç sadece güçlü şifreler değil hem güçlü hemde hatırlanabilir şifreler olduğu için konumuza kaldığımız yerden devam edelim.

http://www.microsoft.com/athome/security/privacy/password.mspx
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/windows_password_tips.mspx?mfr=true

Bu yolu tercih etmemizin nedeni aslında kolay hatırlanabilir şifreler olmasıdır ancak atladığımız diğer nokta kolay şekilde kırılabilecek şifreler olduğudurda. O nedenle bu konu altında size zor kırılabilir ancak kolay hatırlanabilir şifreler nasıl yapılır değişik yollarla anlatmak istiyorum.

1-) İki tane kelime seçelim mesela bunlar öğretmenlerimizden birinin adı ve soyadı olsun.

Ahmet Bulbul eğer şifremiz AhmetBulbul şeklinde olursa sanki kırılması ya da size yakın biri tarafından keşfedilmesi zor değil gibi görünüyor ancak aşağıda yazdığım şifre pek de kolay kırılabilir gibi görünmüyor, sizinde fark ettiğiniz gibi il ismin içerisine soyadını yerleşterdim. Yani ilk isimdeki her harfden sonra soyismin bir harfi gelmekte.

ABhumlebtul

Bu işlemi sitelere özel yapmak istiyorsanız şu şekilde yapabilirsiniz

siteadı+sizin için özel bir isim

ebay+napolyon = enabpolayony

bu yöntemin mantığını anladığınızı düşünerek diğer bir yönteme geçmek istiyorum.

2-) Bir şarkı sözü ele alalım ya da çok beğendiğiniz bir deyim, atasözüde olabilir

Bu kez pek bir afili yalnızlıkbu cümledeki her kelimenin ilk harfini alalım daha sonra özel bir karakter ile mesela @ ile birleştirip sonuna bir tarih ekleyelim.


3-) Ayrıca bir password manager kullanmanızı önerebilirim, yeni şifreler oluşturmak (sizin bile hatırlayamayacağınız) ve bu şifrelerin hepsini bir yerde depolamak için.

Ama unutmamak gerekirki bu şifrelerin içinde ne kadar özel karakter varsa ve harflerin büyüklüğü küçüklüğü ne kadar değişkense şifre uzatılmadan ya da anlamını yitirmeden kuvvetlendirilebilir.

Bkpbay@1954 ile BkPbAy@!954 arasında sizin hatırlamanızı önleyecek pek bir fark olmasa da ikinci şifre birinci şifreden daha güçlüdür.

Kendi örneklerinizi yapabilir ve çoğaltabilirsiniz.



Fontlar başka bir değişle yazı tipleri çoğu yerde ihtiyacınız olan bir bilgisayar bileşenidir (yeni başlayan kullancılardan webmasterlara kadar) ancak yazı tiplerinin çoğunluğu ücretlidir. Ücretsiz ve kaliteli yazı tipleri arayan arkadaşlar için, internette bu hizmeti sağlayan adresleri bir araya getirdim. Aşağıda belirtilen bağlantılardan birisi umarım işinize yarayacaktır.


All-4-Free Fonts
DaFont
TheFreeSite.com - Fonts
Simply The Best Fonts
Free-fonts.com
Chank - Free Fonts
Freewarefonts.com
Font Paradise
SearchFreeFonts.com
Sketchpad
FontFile.com
Fontleech
1001freefonts.com
Acidfonts.com
WebpagePublicity.com - fonts
Minifonts.com
Abstractfonts.com
Free Fonts - Urban Fonts

Hiç yorum yok: